maanantai 2. syyskuuta 2013

Grand Canyon, Arizona

Nousimme aamulla aikaisin ja olimme tien päällä jo 0730 maissa. Grand Canyonin kansallispuistossa kuljetaan autoilla tietä, joka tekee lenkin, jonka pituus on noin 40 km. Vaihtoehtoina oli mennä sisään länsiportista, jonne kävijöitä pyrittiin suuntaamaan (Visitor Centre, jätä autosi parkkiin ja hyppää shuttle -busseihin) tai itäportista, jonne meillä oli periatteessa hieman lyhempi matka. Menimme itäportista. Sisäänpääsymaksu oli autokohtainen, 25$ ja portilta sai hyvät kartat ohjeet.

Kävelylenkkejäkin on, mutta ne ovat sattuneesta syystä raskaita ja vaativat kunnon varusteet ja valmistautumisen.

Ruuhkasta ei ollut koko päivänä tietoakaan lukuunottamatta kahvion jonoa. Aikaisin lähtö oli silti viisasta, koska aamupäivällä ei ollut vielä kovin kuuma.

Ilmeni, että shuttle -bussit ajoivatkin vain länsipäässä ja siellä oli myös se ainoa näköalapaikka, jonne ei päässyt omalla autolla vaan juuri niillä busseilla. Muutoinkin toiminta keskittyi länsipäähän, mutta idästä tullessa pääsi ehkä paremmin sisään kanjonin olemukseen, ei tullut heti kerralla kaikki parhaat namit.

Ajoimme siis idästä länteen omalla autolla, lännessa hyppäsimme shuttle-bussin ja katsoimme sen väliin jääneen näköalapaikan. Idässä ensimmäinen näköalapaikka oli Desert View, jossa oli myös kivinen torni. Se toimi mainiona maamerkkinä ja auttoi hahmottamaan etäisyyksiä (länsipään laitimmaisesta näköalapaikasta siihen oli matkaa linnuntietä 25 km, itse kanjonilla oli syvyyttä noin 1300 m).

Alla olevat valokuvat ovat karkeasti ottaen järjestyksessä idästä länteen, lopussa on linkki videoklipsiin.

Kanjonin alkua idässä, kansallispuiston ulkopuolella
Kanjonin pohjalla virtaa Colorado -joki idästä länteen
Vähän hirvitti
Aluella oli myös 800 v. ikäisiä asutuksen jäänteitä
Mukana oli myös eväitä, mm. lapsille tarkoitettu valmislounaspaketti (!), keksejä, kinkkua ja juustoa
Saat jonkinlaisen käsityksen mittasuhteista kun katsot jokilaaksoa vasemmassa reunassa, lähellä olevan kallion edessä ja katso sitten alla olevaa teleobjektiivilla otettua kuvaa.
Taloja puiden siimeksessä kanjonin pohjalla.

Maaorava, kuva otettu näköalapaikan kaiteen yli lähes suoraan alaspäin!
Näköalapaikat, joita oli kymmenkunta kappaletta, oli aidattu hyvin, mutta turistit kiipeilivät kyllä niiden ulkopuolellakin kallioilla (oli sallittua).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti